YENİ NORMALLEŞME DÖNEMİ BOYUNCA SLACKLİNE FAALİYETLERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR
İçişleri Bakanlığı’nın parklar, piknik alanları ve mesire yerlerini de içeren bazı kamusal alanlarla ilgili yayımlamış olduğu genelgeye göre, 1 Haziran 2020 Pazartesi gününden itibaren, park/bahçe, rekreasyon alanları, piknik alanları, mesire ve ören yerleri ile sahil bantlarında piknik, spor, yürüyüş, gezi vb. faaliyetlere daha önceden belirlenen kurallar ve mesafe şartlarına uyularak başlanabilecek.
Bu genelgede aynı zamanda her bir faaliyet alanı için ayrı ayrı belirlenen faaliyet kuralları ve ilgili bakanlık ve kurumlar tarafından ilave düzenlemeler yapılması gerekliliğinden bahsedilmiştir. İçişleri Bakanlığı’nın bu genelgesi gereğince spor ve rekreasyon kategorisindeki slackline faaliyetleri için Slackline Derneği tarafından açıklanan tedbir ve öneriler aşağıdaki beş madde ile özetlenmiştir.
1 Haziran 2020’den itibaren başlayacağımız bu yeni dönemde, koronavirüs salgınının yeniden daha fazla yayılmaması ve kontrol altında tutulabilmesi adına, amatör ya da profesyonel olarak slackline sporu ile ilgilenen herkesin aşağıdaki maddelere dikkat ederek faaliyetlerini sürdürmeleri konusunda hassas davranmalarının gerekliliği önemle duyurulur.
1. Bireysel Antrenman Yapın
Yeni normalleşme süreci içerisinde, slackline antrenmanlarının mümkün olduğunca bireysel olarak yapılması salgının yeniden yayılmasını önlemek adına son derece önemlidir. Kalabalık gruplar halinde toplu antrenman faaliyetlerinin ve/veya buluşmaların düzenlenmemesi gerekmektedir. Ortaklaşa kullanılan ekipmanların olması ya da kurulumunu tek kişinin yapamadığı uzun slackline veya highline hatlarının kurulması gibi mücbir durumlarda ise çok küçük gruplar (2-4 kişi) halinde antrenman yapılması; kurulum, söküm ve antrenman esnasında sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyulması gerekmektedir.
2. Fiziksel Temastan Kaçının
Slackline sporunu denemek için slackline hattının üzerine ilk kez çıkacak olan kişilere yardım etmek adına elinden tutmak ya da sırtından destek vermek gibi normal zamanda kullandığımız ve fiziksel temas içeren yöntemleri uygulamamak gerekmektedir.
Slackline sporu her yaşa ve her kesime hitap eden bir spor olduğu için kamuya açık alanlarda slackline sporunu merak edip denemek isteyen kişilere hepimiz birçok zaman yardımcı oluyoruz. Fakat, yeni normalleşme süreci içerisinde bu yardımcı olma yöntemlerimizi gözden geçirmemiz ve sosyal mesafe kurallarına uymayan yöntemleri bu süre boyunca kullanmamalıyız. Alternatif yöntem olarak yeni başlayan kişinin bir yardım almadan kendi başına ilk adımlarını atmayı deneyebileceği, 3-4 metre uzunluğunda ve bağlantı noktaları yerden 30-40 cm yüksekte olan bir slackline hattı kurabilir, duruş, postür, ayak pozisyonu vb. dikkat edilmesi gereken noktaları sosyal mesafe kurallarına uyarak uzaktan anlatabilirsiniz.
3. Kişisel Hijyene Dikkat Edin
Sürekli olarak ellerimizle slackline hattına ve çevredeki toplu kullanıma açık objelere temas etme durumu söz konusu olduğu için yanınızda bir el dezenfektanı ya da kolonya bulundurmanızı ve sık sık kullanmanızı tavsiye ederiz.
Ortak alanı paylaşmakta olduğunuz herhangi bir kişiyle ya da eğer varsa antrenman arkadaşınızla yiyecek, içecek, su şişesi, bardak vb. paylaşımında bulunulmamasına, slackline ya da jonglörlük malzemeleri gibi materyallerin paylaşımlı kullanılmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Mücbir durumlarda transferi ve/veya paylaşılması söz konusu ise ellerin ve mümkünse malzemelerin (karabina, lobut, top vb.) yanınızda bulundurduğunuz dezenfektan sprey ya da kolonya ile dezenfekte edilmesini tavsiye ederiz.
4. Kamuya Açık Alanlarda Sosyal Mesafe Kurallarına ve Ortak Kullanım Hakkına Dikkat Edin
Parklarda ya da kamuya açık diğer alanlarda slackline hatlarının sosyal mesafe kuralları göz önünde bulundurularak konumlandırılması ve ortak kullanım hakkına saygılı şekilde hareket edilmesi gerekmektedir.
Eğer park içerisinde çimler üzerine işaretlenmiş oturma alanları var ise bu bölgelere dikkat edilmeli, bu alanların üzerinden veya çok yakınından geçecek şekilde slackline kurulmasından kaçınılmalı, slackline hatlarının kurulumuna uygun ağaçların ya da bağlantı noktalarının bulunduğu başka alanlar tercih edilmelidir. Eğer bölgedeki diğer alanlar slackline hatlarının kurulumuna müsait değilse; slackline hattı için kullanılacak ortak kullanım alanlarının kapasitesi ile slackline hattını kullanacak kişi sayısının orantılı olması göz önünde bulundurularak, alanda bulunan diğer kişilerin ortak kullanım hakkına saygı göstererek ve sosyal mesafe kurallarına uyarak slackline hatlarının kurulması gerekmektedir.
Özellikle İstanbul gibi kişi başına düşen yeşil alanın halihazırda maalesef çok az olduğu şehirlerimizde, sosyal mesafe uygulaması gereğince bu alanlar daha da kısıtlı hale gelmiştir. Bu nedenle özellikle bu süreç boyunca, parkın ya da alanın kalabalık olması ya da zamanla kalabalık olmaya başlaması halinde eğer slackline hattımız büyük bir alan işgal ediyorsa gerektiği takdirde slackline hattının toplanması, alandaki diğer kullanıcıların hakkına saygı gösterilmesi ve alanı paylaşmaya özellikle bu sürecin getirdiği hassasiyetler göz önünde bulundurularak daha çok özen gösterilmesi gerekmektedir.
5. Yakın Çevrenizdeki Alanları Kullanın
Antrenman için mümkün olduğunca yürüyerek, koşarak ya da bisikletle gidebileceğiniz alanları tercih edin.
Yalnızca parklar ya da sahil şeritleri içerisinde değil hayatın tüm alanlarında kalabalık ortamları oluşturmamak ve bu alanlarda bulunmamak son derece önemli. Bu yüzden antrenman yapmak için uzun süre boyunca seyahat etmenizi ya da toplu taşıma kullanmanızı gerektirecek yerler yerine size en yakın olan bölgeyi tercih edin.
Mümkün olan en yakın zamanda, sağlıklı ve mutlu yarınlarda yeniden görüşebilmek dileğiyle.
Slackline Derneği